Recent nieuws
3/18/2015
10% korting op myFAX Fax Servers in Maart! myFAX is een kant en klare Fax Server appliance die geschikt is voo ... lees meer »
7/5/2011
BPSOnline.nl - Vanaf nu kunt u ook online bestellen!Met gepaste trots presenteert BPS International BV haar geheel nieuwe webshop. M ... lees meer »
10/30/2010
DNV uiterst tevreden over Fax Server oplossing van BPS!Det Norske Veritas (DNV) is uiterst tevreden over de huidige Vidicode Fax Server ... lees meer »
PDF Brochures
Hier vind u alle PDF brochures omtrent de Fax Server.


Bekijk overzicht
REFERENTIES
  • Lees meer Kris Slootweg
    Apropos
Klanten & Partners
Fax weigert waardig sterven

6/9/2009

Analistenbureau Gartner meldt dat het aantal faxmachines van 2001 tot 2007 wereldwijd met 340 procent is gestegen. Een opmerkelijke statistiek.
 
Old Soldiers Never Die
Never die, never die
Old Soldiers Never Die
They just fade away.
 - John Brophy en Eric Partridge. Songs and Slang of the British Soldier: 1914-1918 (1930).

Je zou denken dat e-mail, instant messaging, text messaging en tweeting de fax onderhand overbodig zouden hebben gemaakt. Niet dus. De groei van het aantal faxmachines heeft te maken met de populariteit van de multifunctional (mfp). Daar zit meestal een fax in, hoewel die volgens mij zelden wordt gebruikt.

Of er in de praktijk ook nog veel wordt gefaxt, is moeilijker te achterhalen. Afgaande op eigen ervaring zou ik denken van wel. Zo functioneert de analoge PitneyBowes 6600 faxmachine die ik medio de jaren tachtig kocht nog altijd. Heel af en toe gebruik ik die om een documentje naar mijn boekhouder te faxen. De arme man is niet zo beslagen in e-mail en instant messaging. Dan komt die oude technologie toch nog van pas. Zelf ontvang ik ook nog regelmatig faxen, soms zelf meerdere per dag. Meestal betreft het ongewenste reclame. Een ongewenste fax is overigens ook spam. Monty Python introduceerde de uitdrukking al in 1970. (Zoek het maar op in Wikipedia).

Mijn ontvangende faxmachine is virtueel. Faxen worden volautomatisch opgeslagen op een netwerkserver. Niemand kijkt ernaar om. Waarom handelaren ze blijven sturen is me een raadsel. Als iemand me een belangrijk document wil faxen, dan moet ie me eerst verwittigen. Bij voorkeur via e-mail. Ik probeer dan altijd uit te leggen dat e-mailen even vlot werkt. Maar sommige mensen houden toch vast aan de vertrouwde fax. Het moet de macht der gewoonte zijn, ik heb er geen andere verklaring voor.

Hoewel de achterliggende technologie al in 1843 werd uitgevonden (door de Schot Alexander Bain), werd de faxmachine pas eind de jaren zeventig populair. Een van de eerste persconferenties die ik bijwoonde ging over faxmachines. Ze vond plaats in het kader van de eerste Flanders Technology International in 1983. Die beurs was bedoeld om Vlaanderen op de internationale technologiekaart te zetten. Vijfentwintig jaar gelden werden toen in Brussel de eerste betaalbare analoge faxmachines of “telefaxen” voor kmo’s voorgesteld. Die zouden de telex overbodig maken, werd toen stellig verkondigd. Begin 2007 stopte Belgacom na 74 jaar inderdaad met het telexverkeer.

Maar de fax weigert waardig te sterven.
PitneyBowes pastte zich wel aan. Het positioneert zich nu als de “wereldleider in mail management”. Nee, niet e-mailmanagement! Het bedrijf doet vandaag in frankeermachines en postoplossingen voor kmo’s.

« terug